Bir Web Sitesini İyi Yapan Etkenler
Internet denizinde milyonlarca web sitesi olmasına karşın kullandığımız ve bildiğimiz sitelerin sayısı 100 lü rakamlara pek ulaşmaz. Peki milyonlarca sitenin arasından çıkıp aklımızın bir köşesine yerleşen bu sitelerin başarısı neye bağlı?
Internet’te çeşitli sitelerde konuyla iglili çeşitli yazılar görüşler bol miktarda var fakat bugünkü yazımda ben de bu konudan bahsetmek ve kendi görüşlerimi iletmek istedim.
Bir web sitesini iyi yapan başlıca etkenleri genel olarak 5 başlık altında toplayabiliriz.
- Pazarlama
- Tasarım
- Erişebilirlik
- Deneyim
- Kullanıcı Görüşleri
Pazarlama
Bir web sitesi nekadar iyi programlansa ve tasarlansa da, eğer hedef kitlesine ulaşmayı becerememiş ve kullanılmıyorsa Internet denizinde unutulmaya ve yok olmaya mahkum olur.
Bir web siteniz varsa, benim web sitem çok iyi diye düşünüp hedef kitlenizin sizi bulmasını beklememelisiniz ve web sitenizin pazarlamasına mutlaka önem vermelisiniz. Internet dünyasında kendinize dost siteler edinmelisiniz, bütçeniz yeterliyse reklam ve tanıtım adına çeşitli faaliyetlerde bulunmalısınız, mümkün olduğunca başka sitelerden sitenize yönelen bağlantılar sağlamalısınız. Örnek vermek gerekirse popüler arama motorlarından biri olan “google” bir web sitesine 40 farklı bağlantıdan ulaşamadığı sürece o siteyi ciddi anlamda değerlendirmiyor.
Tasarım
Tasarım bir buzdağının su üstünde kalan bölümüdür. Sitenizi ilk defa ziyaret eden bir kullanıcı için en önemli unsurlardan biri web sitesinin görünümüdür.
Web sitenizin altyapısı ve programlaması nekadar iyi olursa olsun fonksiyonlar anlaşılamıyor ve siteniz kendini görsel olarak ifade edemiyorsa, kullanıcılarınız için nekadar iyi bir altyapı oluşturduğunuzun önemi kalmıyor. Web sitenizdeki görsel tasarım kullanıcınızın Internet tarayacısını yormamalı ve bant genişliğini sömürmemeli mümkün olunan en anlaşılır ve en son tekniklerler, teknolojiler kullanılarak web sitesinin fonksiyonları amacına uygun görsel objeler ile tanımlanmalı. Unutmadan hatırlatmak isterim ki iyi bir tasarım web sitesini resimlerle doldurmak değildir.
Erişebilirlik
Televizyonda bir ürün gördüğünüzü düşünün, tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor iyi tasarlanmış ve kaliteli, fakat almak için mağazaya gidiyorsunuz ürün raflarda yok…
Verdiğim örnek tam anlamıyla olmasada erişebilirliği basit şekilde anlatmak için yeterli. Evet web sitenizi nekadar iyi tasarlarsanız tasarlayın nekadar iyi programlarsanız programlayın kullanıcılarınız farklı tarayıcılarda farklı platformlarda web sitenize ulaşamıyor ve görüntüleyemiyorsa ürününüzü rafa koymayı unuttunuz demektir. Bir web sitesini tasarlarken unutmamanız gerekirki kullanıcılarınız sizinle aynı platformu, Internet tarayıcısını kullanmayabilir hatta sizin kadar iyi göremeyebilir de. Bu aşamada web sitenizi tasarlarken web standartlarına uyumuna mümkün olduğunca dikkat etmelisiniz, web sitenizdeki bilgilere erişimi kolay hale getirmelisiniz ve iyi bir servis sağlayıcı seçmelisiniz.
Deneyim
Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara nekadar iyi bir deneyim yaşattığınız bu aşamada önem kazanmaktadır. Web sitenize gelen kullanıcılarınız sitenizde uzun süre vakit geçiremiyorsa, siteniz merak uyandırmıyorsa, web sitenizin içeriği doyurucu değilse, kullanıcılarınız ile manevi bir bağ kuramıyorsanız yeterli deneyime sahip değilsiniz veya yeterli deneyimi yaşatmıyorsunuz anlamı taşıyabilir.
Kullanıcı Görüşleri
Kısaca müşteri memnuniyeti diyebiliriz. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların siteniz hakkındaki görüşleri dostlarına tavsiye edip etmedikleri nekadar iyi bir web sitesine sahip olduğunuzun en büyük kanıtıdır. Bu aşamada kullanıcılarınızdan gelen eleştirilere, tavsiyelere yorumlara gerekli önemi verip, en kısa sürede cevaplamalı ve değerlendirmelisiniz. Belirli aralıklar ile yapılacak anketler veya görüş ve önerilerin yazılabildiği formlar kullanıcı görüşlerini almanızda yardımcı olabilir.
http://erkana.wordpress.com/
adresinden alintidir.
Konular
- Visual Basic Nedir ?
- Visual Basic Hakkında Önemli Bİlgiler
- Linux Nedir?
- Linux'un Desteklediği Donanımlar
- Linux'un Kullanım Amaçları
- Linux Yazılım Özellikleri
- Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
- Linux ve Donanım Desteği
- Linux'un Getirileri ve Götürüleri
- Linux Kurulumu ve Başlangıç
- Linux İçin Sabit Disk Üzerinde Yer Açmak
- Linux İle Bilgisayarın Açılması
- Linux LILO Yapılandırması
- Linux Komut Yapısı
- Linux Dosya ve Dizin Yapısı
- Adsense ban sorgulama
- PHP Nedir ?
- PHP İle Veri Giriş - Çıkışları
- PHP İle Link Gizleme
- PHP İle Tarih İşlemleri
- PHP İle Form İşlemleri
- PHP ve Tarihçesi
- PHP ve Değişkenler
- PHP İle Tarih ve Saat Verisi Almak
- PHP İle Dosyalar Oluşturmak ve Silmek
- PHP İle Dosyaya Yazma ve Ek Yapma
- PHP İle Formdan GET Metoduyla Gelen Bilgiler
- AJAX Nedir ?
- AJAX Http İstemleri
- AJAX Örneği